Serc

Muiderslot

Foto's Muiderslot

Kasteel der Graaflijkheid tot Muiden

Het Muiderslot is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.

Het slot werd omstreeks 1285 gebouwd door graaf Floris V, nadat hij het gebied rond Muiden onder zijn hoede kreeg. In 1296 werd hij tijdens een valkenjacht door zijn eigen edelen gevangen genomen en ontvoerd naar het Muiderslot. Hij bleef er vijf dagen, toen sloegen zijn ontvoerders met hem op de vlucht omdat het volk in opstand kwam. Bij Muiderberg kwam het tot een gevecht en werd graaf Floris V vermoord, op een brute wijze. Floris V is als beroemdste middeleeuwse graaf van Holland opgenomen in de Canon van Nederland.

De beroemdste bewoner van het Muiderslot is P.C. Hooft. Hij werd in 1609 benoemd tot drost van Muiden en baljuw van het Gooiland. In die functie woonde hij er 38 jaar. 

Hooft is bekend door zijn gedichten, sonnetten, brieven en toneelspelen maar richtte zich ook op de staatkunde en geschiedenis. Zijn vader was de burgemeester van Amsterdam en daarom was hij gewend aan veel mensen om hem heen. Hij vond het nogal saai op het slot en nodigde daarom vaak mensen uit. Zijn tweede vrouw Heleonora Hellemans brengt leven in de brouwerij en vele literaire vrienden en gasten brengen vooral in de zomer veelvuldig een bezoek aan het Muiderslot, Dit groepje gaat tijdens de 19e-eeuwse romantiek de geschiedenis in als de Muiderkring. Deze kring bestond uit Maria Tesselschade Visscher. Anna Roemer Visscher, Constantijn Huygens, Casper Barlaeus, Gerard Vossius, Joost van den Vondel, Hugo de Groot, Laurens Reael en Dirck Sweelinck. 

Stichting Rijksmuseum Muiderslot

Kasteelterrein

De gerestaureerde 17e-eeuwse prachtige tuinen worden onderhouden door een vaste groep vrijwilligers: De Warmoezeniers. Er bevinden zich historische groenten en planten. De pruimenboomgaard is een bezoek meer dan waard met de diverse pruimenrassen.

De Warmoezeniers zijn altijd op zoek naar extra hulp.

Valkenier

In de zomer is er een valkenier aanwezig met verschillende roofvogels.

di t/m vr van 11.00-16.00 uur

za, zo en feestdagen 12.30-16.30 uur

Gouden Eeuw en het Muiderslot

Dankzij de beroemdste bewoner, de dichter en schrijver P.C. Hooft, beleefde het kasteel een bloeitijd. De stijlvol ingerichte P.C. Hooftkamer, Bisschopskamer, Slotkeuken, Ridderzaal en Prinsenkamer kan men bezichtigigen. Bij de toegangsprijs inbegrepen krijgt men een rondlieiding waarin deze kamers voorbij komen.

De Toren- en Ridderroute leiden de bezoekers door het Middeleeuwse kasteel. Twee interactieve speurroutes zijn er uitgezet voor de kinderen. Via de website is een App voor iphone en android te downloaden.

Wat is er nog meer te doen bij het Muiderslot

Er is een winkeltje aanwezig waar aantrekkelijke cadeautjes verkocht worden en er is gelegenheid tot het nuttigen van een drankje.

Nieuw is het Waterschild Paviljoen, achter het slot, waar men alles te weten komt over de geschiedenis van het Muiderslot en het water eromheen, waarbij een spetterende waterbeleving is inbegrepen.

Voor € 25,- per jaar kan men "Vriend van het Muiderslot" worden. De toegang is dan gedurende alle openingstijden gratis voor de "vriend" en een introducé.

Het Slot wordt verhuurd voor feesten of vergaderingen. Meer informatie hierover op de website.

Er werken ruim 60 vrijwilligers op het slot, maar er kan altijd iemand bij. 

Login voor beheerder